Archive for Elokuu, 2009

Tietoaineistoja koskeva kansallinen kysely menossa, vastausaikaa jatkettu viikolla

Torstai, Elokuu 20th, 2009

Osana kansallista Tutkimuksen tietoaineistot-hanketta kartoitetaan laajan internet-kyselyn avulla sähköisiin tietoaineistoihin liittyviä tarpeita ja ongelmia. Kyselyn kohderyhmänä ovat tutkimukselle tietoaineistoja tuottavat ja niitä käyttävät tahot. Kyselyn tuloksia käytetään opetusministeriön asettaman kansallisen poikkihallinnollisen selvityshankkeen työn pohjana. Lisätietoja selvityshankkeesta löytyy hankkeen tietosivuilta.

Kyselyyn on kutsuttu vastaamaan yliopistojen, valtion tutkimuslaitosten ja julkishallinnon organisaatioiden johtajia, esimiehiä ja suurten hankkeiden vastuuhenkilöitä. Yhdessä laitoksessa kyselyn saajia voi siis olla useita. Toivomme mahdollisimman kattavia vastauksia, joten voitte mielellään vastata esimerkiksi laitoksenne tai yksikkönne puolesta yhteisellä kaavakkeella. Tarkemmat ohjeet tähän löytyvät kyselykaavakkeesta.

Kutsuttujen vastaajien lisäksi myös muut pääsevät vastaamaan tietoaineistot-www-sivulla kyselyyn. Lisätietoa kyselystä ja linkki kyselyyn:
http://www.csc.fi/sivut/e-infra/tietoaineistot/tietoaineistot_kysely

Selvitystyön tarkoituksena on muodostaa kokonaiskäsitys Suomen tilanteesta ja verrata sitä kansainvälisiin suosituksiin ja muiden maiden järjestelyihin, sekä kehittää ja koordinoida tältä pohjalta kansallista julkisin varoin tuotettujen tietoaineistojen hyödyntämistä. Tuloksia tullaan käyttämään luottamuksellisesti tutkimuksen tietoaineistot -asiantuntijaryhmän sekä ohjausryhmän työssä. Yksittäisiä vastauksia ei julkaista. Tulokset julkaistaan anonyyminä koosteena hankkeen www-sivuilla.

Selvitystyön toteuttaa CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy, ja sitä ohjaa poikkihallinnollinen ohjausryhmä puheenjohtajanaan Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto.

Kyselyn vastausaikaa on jatkettu 7.9. asti.

Raportti Open Repositories 2009 -konferenssista

Torstai, Elokuu 13th, 2009

Julkaisuarkistoihin ja niiden teknologiaan keskittyvä Open repositories -konferenssi järjestettiin tänä vuonna Atlantassa. Kansalliskirjaston Digitaalinen kirjasto -blogissa on julkaistu Karo Salmisen ja Samu Viidan kymmenosainen raportti toukokuisen konferenssin kuulumisista:

http://blogs.helsinki.fi/digikirjasto/2009/08/13/open-repositories-2009/

Merkinnöissä esitellään mm. Suomessakin laajassa käytössä olevan DSpace-ohjelmiston tulevaisuudennäkymiä.

GBIF-luento 13.8. kasvimuseolla; laji- ja luontotiedon saatavuus ja tiedon yhteiskäyttö

Keskiviikko, Elokuu 5th, 2009

http://www.fmnh.helsinki.fi/museoinfo2/info/?p=4428

Discovery and Mobilisation of Primary Biodiversity Data: Challenges and Potentials — esitelmän pitää Vishwas Chavan GBIF-sihteeristöstä (Global Biodiversity Information Facility — www.gbif.org).

Esitelmä käsittelee sitä, kuinka pitkälle luonnon monimuotoisuutta koskevien tietoaineistojen avaamisessä yhteiskäyttöön Internetin avulla on jo päästy ja miten asiaa voidaan jatkossa edistää.

Sen jälkeen keskustelua laji- ja luontotiedon saatavuudesta Internetissä ja tiedon yhteiskäytöstä.

Kasvimuseo, Unioninkatu 44, Helsinki, torstai 13.8. 14:00-15:30.